luni, 31 octombrie 2016

Elemente de etică si reguli de  comportament în comunicarea  pe  internet.


             Dezvoltarea comunicaţiilor sociale la care asistăm astăzi presupune mai mult decât o simplă revoluţie tehnologică, o reevaluare completă a percepţiei oamenilor despre lumea înconjurătoare, verificând şi exprimând astfel această înţelegere. Accesul permanent la imagini şi idei, precum şi transmiterea lor rapidă, de la un continent la altul, au consecinţe, atât pozitive, cât şi negative asupra dezvoltării psihologice, morale şi sociale a persoanelor, a structurii şi funcţionării societăţii, a schimburilor culturale, asupra percepţiei şi transmiterii de valori, idei universale, ideologii şi convingeri religioase.

 Noile mijloace de comunicare în masă sunt instrumente puternice pentru educaţie şi îmbogăţire culturală, pentru activitatea comercială şi participarea politică, pentru dialogul şi înţelegerea interculturală.. Totuşi, există şi “reversul medaliei”: mijloacele de comunicare socială, care pot contribui la binele persoanei şi al comunităţilor, pot fi de asemenea folosite în scopul exploatării, manipulării, dominării şi coruperii.
           Ca în orice alt tip de comunicare, este bine ca și în cea online să fie respectate niște reguli. Pe lânga mesajele clare, limbajul coerent și în limitele decenței, fiecare mesaj sau e-mail trebuie semnat, iar semnătura să conțină elemente de contact. Bineînteles, mesajele de tip spam nu sunt iubite de nimeni. De asemenea, nici prea multe prescurtări nu sunt indicate, pentru că nu numai că pot deranja, dar pot să nu fie pe înțelesul receptorului. Totodată, prea multe emoticonuri strică, în special când este vorba de mesaje formale. Uneori, însă, acestea pot fi necesare – dar nu în exces – pentru că pot exprima mai clar unele stări. Bunul simț nu trebuie lăsat la o parte atunci când navigăm pe Internet, chiar dacă acest mediu este foarte tolerant.                                                                                                                                                                                                                      


      Cele mai importante reguli ale codului de conduit pe internet sunt:                                                                        
-Chiar daca prin internet comunicarea este in timp real,interlocutorii nu se pot vedea fata in fata, iar acesta nu trebuie sa fie un impediment in adresarea politicoasa fata de celalalt interlocutor cu care vorbim.
-Trebuie sa ne gandim si la timpul celorlalti untilizatori,astfel,in comnuicarea scrisa,mesajul nu trebuie sa fie ambigu,acesta trebuie sa fie clar si concis.
-Pe internet datorita faptului ca interlocutorii nu se pot vedea si nu se pot auzi,pot aparea anumite confuzii, aceste confuzii trebuiesc evitate.
-Trebuie avut in vedere faptul ca utilizatorii nu au mereu acelasi nivel de cunostinte,unii dintre ei fiind mai putin informati,prin urmare necesitnad,eventual,explicatii suplimentare.
-Toleranta reciproca a celor care intra in legatura.
-Asumarea responsabilitatii pentru propriile actiuni.
-Textele nu trebuiesc scrise in totalitate cu majuscule,deoarece s-a constatat ca acestea sunt mai greu de citit.
-Datorita faptului ca aceasta comunicare este una scrisa,din tonul verbal prin care se exprima starea interolocutorului nu se poate intelege starea acestuia,deaceea pentru a putea induce starea,se pot folosi emoticoanele.


10 reguli de comunicare pe internet




          În fiecare zi, probabil ca şi tine, navighez pe Internet în căutare de informaţii. Normal, cine caută şi găseşte de cele mai multe ori, însă până a ajungi la informaţia căutată, trebuie să parcurgi o mulţime de alte informaţii care nu îţi sunt neapărat necesare. Ştii bine că acest lucru necesită mult timp şi efort de selecţie. Ce te faci însă, atunci când pe lângă informaţiile în sine, găseşti tot felul de texte în limbaj suburban, injurii şi expresii licenţioase sau tot felul de remarci, care nu fac altceva decât să-ţi piardă timpul şi să te enerveze? Ai nevoie de aşa ceva? Mă îndoiesc că ar folosi cuiva.

Nu ştiu câtă lume ştie, că Internetul, pentru a putea fi un beneficiu pentru toţi, are propriile sale reguli, care se cer respectate. Ca orice societate, chiar dacă este virtuală, buna funcţionare a ei depinde de comportamentul celor care o formează. Aşa că, dragă internautule, îţi voi descrie mai jos regulile esenţiale de etichetă pe Internet, astfel încât să te întorci la el cu drag şi să te simţi ca acasă, în această imensă comunitate.
Îţi voi povesti aşadar, despre netichetă.
          1) Ce este neticheta?
Conform dicţionarului:  Neticheta (Netiquette /net-i-ket/) 1.Codul social de comunicare într-o reţea. 2.Codul social şi moral al internetului pe baza condiţiei umane şregula de aur a netichetei. 3. O filosofie de comunicare eficienţa pe internet care utilizează convenţii comune şi norme, ca un ghid pentru norme şi standarde.
          Neticheta (Netiquette) este codul social al internetului, având în  definiţie cuvintele reţea şi eticheta. Internetul este o reţea şi eticheta este un cod social.
          Eticheta pe internet este modul corect de comportare al utilizatorilor  într-un mediu on-line.
Normele de etichetă ale internetului în zilele noastre fac parte  din normele sociale, obiceiuri şi cultură.
Internetul are propria cultură, iar regulile sale, neticheta, este reprezentată de norme culturale pentru actualizări de stare, mesaje de e-mail, setările de confidenţialitate şi liste.
Normele de bază ale netichetei sunt cele aplicate zi de zi pe internet şi se stabilesc pentru a avea o comunicare eficienta unii cu ceilalţi.
 2)Regula de aur a netichetei

       Regula de aur a etichetei pe Internet, este de a trata pe alţii, aşa cum doreşti să fii tratat. Fă pentru alţii online, aşa cum ai face pentru tine.

          Regula de aur a netichetei poate suprascrie orice normă specifică, deoarece reprezinta spiritul netichetei, acela de a fi civilizat.
        Regula nr. 1
       Oamenii care nu cred în nimic, au vieţi lipsite de sens. Oamenii care cred în ceva în viaţă, au un scop. Regula de aur a netichetei este ceva ce poate fi crezut indiferent de propriile convingeri şi de ordinea socială.
         Practic  regula de aur aplicată, inseamnă a fi civilizat.
Există lucruri pe internet, pe care nu le poţi face pentru alţii, chiar dacă nu te deranjează că nu sunt făcute pentru tine.
        Internetul înseamnă comunicare personală, deoarece este generat de o interfaţă de utilizator personală. E unu la unu, unu la mai mulţi, comunicare în reţele diferite, cu permisiuni diferite, drepturi de acces, niveluri de securitate şi moderatori. Regula de aur permite utilizatorilor să fie ei înşişi, în aplicarea normelor de neticheta.
         Un utilizator poate modifica, lua în  considerare sau  aplica oricare norme de neticheta.  în grade diferite, cum crede de cuviinţă, urmând în primul rând regula de aur. ” Fă ceea ce trebuie.”
Pur şi simplu filosofia netichetei este de a fi civilizat (regula de aur), de a comunica eficient prin intermediul dispozitivelor electronice (regulamentul de bază), precum şi de a respecta regulile (definiţia). Regulile de neticheta nu se impun în mod necesar în conformitate cu normele cuprinse în acest articol, deoarece totul este situaţional şi trebuie adaptat. Definiţia este regulă.
3)Reguli de bază
       Momentan  sunt zece reguli de bază ale netichetei. Acestea ar trebui să fie urmate în majoritate, dacă nu toate, în comunicarea on-line. Primele zece reguli de etichetă de internet sunt normele culturale pe care majoritatea oamenilor le urmează pe internet.
Regula nr 2
        Eticheta pe internet, regula numărul doi este să urmezi regulile de bază ale netichetei. Normele de bază ale netichetei sunt cele mai importante zece reguli de etichetă de internet pe care utilizatorii de internet le  urmează. Acestea sunt cele mai comune de comunicare, conform convenţiilor de internet.
          Regulile de bază ale netichetei

         Acestea reprezintă fundamentul pentru tot.  Eticheta în internet vine de la cele zece norme de bază care pot fi urmate peste tot online. Aceste reguli pot fi folosite în orice domeniu să completeze regulile site-ului. Ele aduc ordinea socială pe un site cu reguli.

Regula 1: Verificarea ortografică şi corectarea mesajelor,  în toate comunicările scrise pe internet, deoarece erorile pot diminua credibilitatea mesajului.
Regula 2: Nu scrie totul cu Caps Lock într-un text, deoarece este ca şi cum ai ţipa la cel care te citeşte.
Regula 3: Onestitatea este o neticheta bună, deoarece comunicaţiile în reţea nu sunt valide fără ea. Fii sincer în profilurile tale şi în alte comunicări, deoarece onestitatea creează cea mai bună experientă on-line.
Regula 4: Fii tu însuţi online, pentru că nu eşti anonim şi alţi utilizatori sunt oameni reali. Nu spune şi nu fă online, lucruri pe care nu le-ai face  în realitate, pentru că nu poţi fi luat în serios,  Imaginea ta online este importantă. N-o strica prin a fi altcineva decât eşti.
Regula 5: Nu jigni şi nu răspunde la jigniri, sau orice altceva ce reprezintă o insultă personală comunicata prin intermediul internetului. Normele netichetei vor să civilizeze internetul, deoarece acesta este codul de conduită socială.
Regula 6: Nu faceţi spam şi nu urmaţi urmați link-uri de tip pop-up şi spam-ul, deoarece acestea pot duce la viruşi, spyware şi malware.
Regula 7: Fii conservator în e-mailul trimis şi liberal în e-mailul primit, deoarece calitatea este mai bună decât cantitatea.
Regula 8: Nu trimite e-mailuri noaptea târziu, deoarece aceasta poate pune  în discuţie stilul tău de viaţă.
Regula 9: Cumpăra de pe site-uri web securizate, deoarece acestea protejează informaţiile tale.
Regula 10: Fii discret în tot ceea ce faci pe internet. Aceasta include crearea de profiluri pe reţelele sociale şi postarea de comentarii.
          4)Fii amabil !

        Curtoazia obişnuită şi comportamentul politicos sunt etichete necesare pe internet care arata respect pentru utilizatori, colegi şi promoveazăcybersferapozitivă în care utilizatorii comunica eficient.

A fi amabil faţă de utilizatori, este o parte esenţială a etichetei pe internet, deoarece contribuie la o mai bună relaţionare în sfera cibernetică. Utilizatorii sunt mai fericiţi, atunci când oamenii sunt amabili cu ei.

Regula nr. 3
       Să fii amabil online, exprima regulă de aur a netichetei. Acest lucru este necesar pentru că utilizatorii să faciliteze o cybersfera  ​​pozitivă.
        Neticheta lui fii amabil
Nimănui nu îi place să interacţioneze cu oameni necivilizaţi. Să fii necivilizat este antisocial. Fiind amabil eşti social. Eticheta pe internet este codul social al internetului, deoarece eticheta este un cod social. Un cod social necesită ca utilizatorii să se respecte reciproc prin orice formă de interacţiune socială. A fi  necivilizat este în afara codului de neticheta.
Fiind amabil cu alte persoane îi faci pe oameni să se comporte frumos, la rândul lor. Nimănui nu-i place să fie tratat urât sau să fie hărţuit şi pe deasupra acest lucru reprezintă un exemplu negativ pentru toată lumea. Aşa că fii amabil şi comportă-te civilizat!
         5)Reguli de domeniu
Eticheta internetului impune ca utilizatorii să respecte normele unui site web, pentru a obţine rezultatul dorit şi de a promova un comportament corect, faţă de toţi participanţii.
          Regula nr  4
        Este specific etichetei pe internet, să respecţi regulile domeniului pe care te afli.
           Explicaţia regulii

         Există o zicală populară, “Când te afli în Roma, fă ca romanii”. Aceasta înseamnă  că este oportun să respecţi normele şi cultura de la locul în care te afli. Această regulă se aplică şi în internet precum şi pe domenii. Atunci când eşti pe un domeniu, fă ce fac şi ceilalţi utilizatori.

          Regulile netichetei pe domenii
          Fără reguli nu există nici o ordine. Fără ordine, nu există nici o organizație. Toate domeniile au norme pentru utilizarea corectă şi necesită norme tehnice pentru interacţiunea utilizatorilor cu site-urile web. Oamenii au nevoie de norme de neticheta de interacţiune socială. Normele unui site web sunt fundamentul normelor netichetei pentru un domeniu.
Normele de domeniu au două niveluri de bază. Există, de obicei, normele unui site web care sunt postate pentru uz general de către persoanele care utilizează un site. Apoi, există condiţiile de furnizare ale serviciului care sunt de obicei, scrise de avocaţi (TOS) şi de multe ori neînţelese de utilizatori.  Utilizatorii ar trebui să urmeze regulile şi poată citi TOS. Din moment ce majoritatea oamenilor nu sunt avocaţi, nu ne putem aştepta să înţeleagă pe deplin TOS.
Este specific netichetei, să urmezi regulile domeniului pe care te afli şi să foloseşti corespunzător domeniul. Încălcarea regulilor site-ului este un exemplu negativ pentru alţi utilizatori şi aduce prejudicii contului tău de utilizator. Cele mai multe persoane care urmează regulile, conduc la o mai buna funcţionare a site-ului. Neticheta reprezintă interacţiunea socială, care porneşte de la obişnuinţa de a urma regulile site-ului. Odată ce sunt stăpânite regulile site-ului, regulile de bază ale netichetei facilitează ordinea socială de bază la un nivel superior.
Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le urmăreşti când eşti online, fiindcă şi tu eşti un membru al acestei comunităţi minunate, care este internetul.
          În concluzie cel mai uşor lucru pentru a te încadra în comunitatea internetului este să respecţi regulă de aur: Tratează-i pe alţii să cum doreşti să fii tratat!
 ***
           Mai jos am să dau câteva explicaţii pentru câţiva termeni care apar în articol, asta în cazul în care nu-i ştii deja.
          Dicţionar:

spam= utilizarea sistemelor electronice de mesagerie pentru a trimite mesaje nesolicitate, fără discriminare, în special de publicitate. În timp ce forma cea mai larg recunoscută de spam este e-mail spam, termenul este aplicat la abuzuri similare din alte medii.

pop-up=element furnizat de interfaţa cu utilizatorul care rezultă în urma unui click de mouse şi oferă acces mai uşor la alte funcţii sau link-uri
virus=este o aplicaţie care se poate multiplica singură şi răspândi de la un computer la altul
spyware= este un software care ajută la strângerea de informaţii despre o persoană sau o organizaţie fără ştirea lor şi care poate trimite astfel de informaţii către o altă entitate fără acordul consumatorului, sau care îşi asumă controlul asupra unui calculator fără ştirea proprietarului.
malware=prescurtare pentru termenul de software maliţios. Este utilizat sau creat de către atacatori pentru a perturba funcţionarea computerului, aduna informaţii  sau pentru a obţine acces la sistemele informatice private. Poate apărea sub formă de cod, scripturi, conţinut activ şi alte aplicații software. “Malware” este un termen general folosit pentru a desemna o varietate de forme de software ostil sau intruziv

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu